Categorieën

Kaarsen en Sfeer

De geschiedenis van de kaars gaat al heel ver terug in de tijd. Kaarsen schijnen al eeuwen hun licht op de mens. Met grote waarschijnlijkheid waren fakkels, gemaakt van plantenstengels en in gesmolten niervet gedoopt, de eerste voorlopers van de hedendaagse bekend staande kaars.

 

De allereerste kaarsen

De Romeinen verbeterden bovenstaande methode door hier een pit van vlasvezel en later katoenvezel bij te gebruiken. Pas in de latere middeleeuwen werd het gebruik van bijenwas geïntroduceerd, wat overigens tot op de dag van vandaag nog steeds wordt gebruikt voor het maken van kaarsen. Dit was een hele verbetering ten op zichte van het gebruik van niervet omdat het niet zo walmde en vreselijk stonk. Bijenwas brandde zuiver en schoon, maar was toen en is nu nog steeds relatief duur en daarom alleen voor de rijken.

 

Paraffine en toevoeging van stearine

Latere verbetering in het kaarsenmaken gebeurde in 1850 met de productie van paraffine, gemaakt uit olie en leisteen. De voordelen hiervan waren de lage kosten. Paraffine was op dat momente redelijk betaalbaar, maar had tevens een bijkomstig voordeel van een laag smeltpunt. Door toevoeging van stearine werd het kaarsmengsel harder en duurzamer.

De populariteit van de kaars ging met de uitvinding van de lamp in 1879 wat achteruit. Tot aan het begin van 1900 begon de kaars weer gewild te worden.

 

Symbool van romantiek

Kaarsen waren op dat moment niet langer de hoofdbron van licht, maar kregen andere gebruiksvormen. Kaarsen werden het symbool van feestelijkheid, romantiek, sfeer en ceremonie, en zijn daarnaast niet te vergeten erg decoratief.

 

Vele soorten kaarsen

Doordat kaarsen vaak als decoratie gebruikt worden, zijn de afmetingen, vormen en kleuren talrijk. Zo bestaan er bolkaarsen, vierkante kaarsen en natuurlijk kaarsen in de vorm van een object of dier.

 

Geurkaarsen voor een aanvullende belevenis

Ook geurkaarsen worden tegenwoordig veel gebruikt. Naast sfeer en decoratie geven deze ook nog prettige geuren af wat weer bijdraagt aan ontspanning en welzijn van de mens. Aan het kaarsenmengsel worden bij de bereiding natuurlijke of synthetische geurstoffen toegevoegd en soms essentiële oliën welke zorgen voor ieder gewenste geur. De mogelijkheden zijn daadwerkelijk oneindig. Er zijn bijvoorbeeld kaarsen die ruiken naar fruit, naar bloemen of kruiden maar ook geuren met namen als drop, winterse sneeuwvlokken komen voor.

 

Gekleurde kaarsen

Waar vroeger voornamelijk de witte of beige kleur standaar was, kun je tegenwoordig geen kleur meer bedenken of er is een kaars beschikbaar. Door toevoeging van kleurwas of kleurpigment kan de kaars door en door gekleurd worden. Veelvuldig wordt ook alleen aan de buitenkant voorzien van een kleurlaag, dit omdat kleurpigment een toevoeging is die een prijs met zich meebrengt.

 

Vorm kaarsen en dompelkaarsen

Er bestaan vele verschillende vormen van kaarsen, zoals de bekende stompkaars, zowel glad van uiterlijk als met een rustieke uitstraling. Maar kaarsen worden ook gevormd door ze in de hete paraffine te dompelen, te laten stollen en dan weer te dompelen.

 

Thuis decoreren met kaarsen

Een groep van kaarsen met verschillende hoogten en/of breedten, of zelf andere vorm zoals de bolkaars op een groot plat bord of schaal is een simpele decoratie en past in ieder interieur. Zowel modern als klassiek als je vormen en kleuren aanpast. Of een set van dezelfde kaarsen al dan niet in een standaard kan heel goed staan op een specifieke plek in huis.

  Kaars & Sfeer     16-07-2016 17:03     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.